Ladataan Tapahtumat
Tämä tapahtuma on päättynyt.

On mieluisaa rakentaa piparitalo osistaan.

Leivo ja koristele piparitalo, mutta kenelle? Talo tontulle, maahiselle vaiko ihan itsellesi muistona lapsuuden joulustasi?

Jouluisen piparitalon leipominen on rentouttavaa ja virittää vuoden suureen juhlaan. Joulun tunnelma ja tuoksu tempaisevat mukaan. Niinpä hetki on loistava tilaisuus viettää “pikkujoulua” persoonallisella tavalla.

Piparitalon rakentaminen takaa perinteisen joulun tunnun, etenkin valkoisen lumikoristelunsa ansiosta.

Minun äidilläni, maalaistalon emännällä ja neljän lähes samanikäisen lapsen äidillä, oli tapana tehdä piparitalo aina ensimmäisenä adventtina. Vuosien ajan talo oli meille lapsille suuri ihmetyksen aihe. Viisaana naisena äitini päätteli, että talo pitää muksut poissa muista askareista, kiirettä kun oli. Ei tarvinnut muuta kuin kysyä: Haluatteko tänään syödä vaikkapa pihapiirin puut? Vihdoin koitti aika, että me neljä muksua saimme luvan suunnitella ja rakentaa vuosittain piparitalo ympäristöineen koko perheelle. Emme koskaan unohtaneet talon pihamaalta tontun jälkiä!

Vielä puuttuu toinen puoli katosta.

Murean piparitaikinan teen edellisenä päivänä, joten se on levännyt mukavasti leipomista varten. Kaulimme, paistamme ja koristelemme yhdessä. Tarvittavat välineet ja aineet löytyvät paikan päältä ja myös apu kaikkiin talon rakentumisen vaiheisiin. Minulla on muutamaan erilaiseen taloon piirustukset. Voit etukäteen suunnitella myös oman pienen asumuksesi piirustukset. Suosittelen asumusta, joka ympäristöineen mahtuu lautaselle, minkä halkaisija on noin 22 cm.

Leivomme joulutunnelmissa juhlatalo Paamiskassa, joka sijaitsee lähes yksin metsän siimeksessä hiljaisuudessa Päijänteen tuntumassa etäällä kaupungin valoista ja tohinoista.  Nukulan pihapiiristä Elämystie (n. 600 m) joulukoristeineen johdattaa sinut Paamiskaan.  Lumisena aikana matka taittuu iloisesti potkukelkalla. Toki voit tulla myös autolla kelin niin salliessa. Talon rakentamisen ohessa nautimme joulumusiikista, glögistä (alkoton) ja tonttujen vilahduksista.

Elämys sopii erinomaisesti esim. aikuiselle ja lapselle tai vaikkapa kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Toki aikuiset ovat lämpimästi tervetulleita ilman lapsiakin virittäytymään jouluun pipareiden tuoksussa.

Vielä sataa lunta talon päälle.

Ota mukaan oma esiliina tai puhdas mieluisa teepaita sekä oma puhdas pahvilaatikko piparitaloa varten.

Pitkät hiukset on syytä palmikoida tai laittaa nutturalle.

Saat mukaasi loihtimasi piparitalon, kokemasi joulutunnelman ja tuoksut!